Nowotwór jelita grubego

Telefon  +48 32 202 97 15+48 500 307 207   Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.     

Nowotwór jelita grubego

Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce. Wcześnie wykryty rak jest bardzo często wyleczalny.

 

 

Rak jelita grubego rozwija się ze zmian łagodnych, tak zwanych polipów. Każdego roku rozpoznaje się ponad 18 000 nowych przypadków.

Czym jest rak jelita grubego?


Rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce, na który zapadają mężczyźni i kobiety. Rozwija się powoli, ze zmian łagodnych, tak zwanych polipów w obrębie jednej z części jelita grubego (kątnicy, wstępnicy, poprzecznicy, zstępnicy lub odbytnicy).

Jakie objawy powinny zaniepokoić?

Objawy nowotworów jelita grubego są uzależnione od umiejscowienia choroby w obrębie jelita oraz od stopnia zaawansowania choroby.

Do najczęściej występujących objawów należą:
• krwawienie z odbytnicy (powtarzające się);
• zmiana rytmu wypróżnień – pojawienie się i utrzymywanie niewyjaśnionej biegunki lub zaparcia;
• obecność krwi w stolcu;
• ból i skurcze brzucha;
• utrata masy ciała;
• anemia, osłabienie i brak apetytu.

Rak jelita grubego może nie dawać żadnych wyraźnych objawów we wczesnych stadiach, stąd często rozpoznawany jest dopiero w fazie zaawansowanej. Nie można więc lekceważyć badań profilaktycznych, gdyż w przypadku braku objawów we wczesnym etapie choroby, pozwalają wykryć jej początki. W zależności od rodzaju zgłaszanych przez chorego objawów lekarz zdecyduje, które z badań i w jakiej kolejności należy wykonać, aby wykluczyć lub potwierdzić rozpoznanie raka jelita grubego.

Wczesna diagnoza to większa szansa na wyleczenie!

Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania:
• Uwarunkowania genetyczne.
• Obecność w jelicie grubym gruczolaków.
• Stany zapalne jelit.
• Nieprawidłowa dieta.
• Nadużywanie alkoholu i palenie papierosów.
• Siedzący tryb życia

Profilaktyka raka jelita grubego

• Utrzymanie prawidłowej masy ciała Właściwą masę ciała określa się za pomocą wskaźnika – BMI = prawidłowa wartość wynosi 18,5 – 24,9 BMI.
• Zdrowa dieta
• Regularna aktywność fizyczna Ruch reguluje pracę jelit, przyspiesza wypróżnienia. Zdrowa osoba dorosła powinna wykonywać codziennie min. 7500 kroków. Zalecane formy ruchu: spacery, marsze, biegi, nordic walking, jazda na rowerze.
• Badania profilaktyczne

Zalecenia dietetyczne

Wybieraj produkty bogate w:
• błonnik (warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych);
• kwasy omega-3 (olej rzepakowy i lniany, ryby, orzechy, pestki i nasiona);
• wapń (chude produkty mleczne), selen (orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, jaja kurze, ryż).

Ogranicz spożywanie:
• czerwonego mięsa oraz unikaj mięsa przetworzonego (poddawanego procesom uwydatniającym smak lub wydłużającym okres przydatności do spożycia takie jak smażenie, wędzenie, peklowanie, suszenie);
• produktów bogatych w tłuszcze (szczególnie tłuszcze nasycone);
• soli kuchennej oraz cukru;
• alkoholu.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.